Bukósisakok

A motorkerékpár a többi gépjárműhöz képest csekély passzív védelmet nyújt. A bukósisak a motoros fejét védi, így elsődleges szerepe az ütközéskor fellépő gyorsulás csökkentése, a fejet érő erőhatás energiájának elnyelése. A bukósisak az egyetlen motoros védőfelszerelés, amelynek viselése Magyarországon kötelező, elmulasztása bírsággal büntetendő.

A modern bukósisak héjszerkezete alapvetően egy ütéselvezető és egy ütéselnyelő (többnyire habosított polisztirol) részből áll: az előbbi elvezeti a sokk energiáját a becsapódási pontból, az utóbbi deformálódva nyeli el az ütközés energiájának egy részét.
Ezért a bukósisak „szigorúan egyszer használatos”: az egyszer már deformálódott polisztirol újabb ütközést nem tud kivédeni.

A bukósisaknak megfelelő kilátást, szellőzést, szél-, zaj-, bogárvédelmet és illeszkedést kell biztosítania.

A héj kiképzése alapján vannak zárt, felnyitható és nyitott bukósisakok. A szemeket felnyitható plexi védi, ennek hiányában célszerű szemüveget hordani. A cross sisakok speciális formájú, napellenzős, plexi nélküli zárt sisakok, melyekhez speciális szemüveget hordanak.

A sisakok szellőzése beömlőkön keresztül történik.
A menetszél okozta mechanikai és zajterhelést a megfelelő formával lehet csökkenteni. A rovarok ellen az állrésznél lévő bemenetet elzáró rovarhálóval lehet védekezni. Hosszabb távon a sisak súlya is számít: a könnyebb sisakok kevésbé terhelik meg a nyakat. A sisak kényelmes kiképzése, a fejformához való illeszkedése, a megfelelő méret kiválasztása azért fontos, mert bármilyen fennálló kényelmetlenség elvonja a motoros figyelmét.

Bukósisakok tisztítása:

Ami a belsőt illeti, ezt vagy kivehető béléssel oldják meg, vagy maszkot hordanak alatta. A bukósisak külsejét vízzel és finom szappannal lehet tisztítani (bogár mentesíteni). Bármilyen agresszívabb vegyszer használata kerülendő, mert megtámadja és gyengíti a héj anyagát. A plexi tisztításánál ügyelni kell a felület karcmentességének megőrzésére.

 

Bukósisak választékunk itt online megtekinthető, megvásárolható!

 

Ha kérdése van vagy segítségre van szüksége: Itt léphet kapcsolatba velünk!